Näckens döttrar
Okategoriserade / 28 juni, 2017

Författare: Frida Arwen Rosesund Det här är den fristående fortsättningen på Att de i tid må väckas. Den här boken bygger vidare på temat det onda barnet och bortbytingen. Johanna och Georg lever tillsammans med de två döttrarna Vera och Mary. De verkar glidit ifrån varandra och ha svårt att prata med varandra. Boken växlar mellan Johanna och Georgs perspektiv. Till att börja med tror jag som läsare att det mest handlar om vardagliga problem om svårigheterna att ha två barn och att få tid för varandra. Efter att ha kommit en bit in i boken inser jag att det är mer komplicerat än så. Mary är väldigt annorlunda och beter sig märkligt och hotfullt. Georg och den gamla kvinnan Sofia verkar märka det men, Johanna verkar inte se eller uppfatta det alls. Precis som i den första delen vävs mytologi och folktro in i historien. Miljön är också här intressant och 1940-talets landsbygd med en sträng kristendom som kuliss känns intressant.

Att de i tid må väckas
Okategoriserade / 26 juni, 2017

Författare: Frida Arwen Rosesund Hilda flyr sitt hem för att hon är gravid och hamnar hos två systrar i deras stuga. Systrarna betar sig mer och mer konstigt och udda. Hon börjar också misstänka att det är något konstigt med barnet. Johanna bor i en stuga i samma by med sin man och sitt barn. Hennes man omkommer i en gruvolycka och hon dras mer och mer till Georg. Efter ett tag vävs Johannas och Hildas historier samman. Handlingen utspelar sig på 1940-talet och är en blandning av skräck, folktro och mytologi. Religionen har en viktig betydelse och en del har en sträng syn på gud. Sex och kärlek är laddat. När jag läser tänker jag först på Sven Delblancs släktkrönika och sen på Selma Lagerlöf. Framförallt är den på grund av tiden och miljön väldigt annorlunda och olik annat jag har läst i skräckgenren på senare år

Kolbarnet
Okategoriserade / 21 juni, 2017

  Författare: Monica Kristensen En femårig flicka försvinner från förskolan misstanken faller på den alkoholiserade pappan, men tiden går och varken far eller dotter dyker upp. Den här boken utspelar sig på Svalbard vilket först väckte mitt intresse. Det är spännande att folk lever så långt norr ut att det finns ett samhälle med förskolor, skolor och att Svalbard är en del av Norge. Till en början med är boken lite långsam. Vi får bekanta oss med samhället och hur människorna lever där. Först i slutet blir det riktigt spännande.

Ingen alls
Okategoriserade / 15 juni, 2017

Författare Lotta Thell Det här är sjätte boken i en serie självbiografiska böcker. I seriens första böcker lever Eva som drogmissbrukare. Hon får tillslut hjälp att komma ur missbruket. De senare delarna handlar mer om destruktiva relationer och hennes svårigheter att utveckla bra relationer. I den här boken handlar det om en destruktiv relation till en terapeut där Eva blir utnyttjad och manipulerad. Hela serien är lättläst de första delarna läste jag för flera år sedan. De första böckerna i Skuggan av värme och Utan än tanke känns starkast och mest intressanta. I senare delar återkommer samma problem gång på gång. Jag har ändå lite svårt att släppa Eva och därför har jag läst varje del av serien.

Sektens barn
Okategoriserade / 14 juni, 2017

Författare: Mariette Lindstein Det här är den sista delen i en en serie på tre böcker om sekten på dimmön. Första delen heter Sekten på Dimmön andra delen heter Sekten som återuppstod. I första delen får Sofia kontakt med sekten, andra delen blir hon kidnappad och tillbaka förd av sektledaren Frans Oswald. Den sista handlar om barn inom sekten och missförhållandena på sektens skola. Författaren har ett förflutet som Scientolog. Mycket är hämtat där ifrån beskrivningen av sektens skola tycker jag liknar annat som jag läst om Scientologernas skola i USA. Böckerna är spännande och en intressant beskrivning av mekanismer som uppstår i en sekt. Samtidigt har jag lite svårt att tro på beskrivningen av den här sekten i det svenska samhället. Jag vill gärna tro att vi har lite bättre kontroll på religiösa friskolor och att en sådan skola inte skulle kunna etablera sig i Sverige.

Hemmet
Okategoriserade / 9 juni, 2017

  Författare: Mats Strandberg Den här boken är riktigt bra jag gillar den här genren. Jag gillar verkligen Engelsforstrilogin. Joel kommer tillbaka till sin hemstad en liten ort på västkusten för att hans mamma ska flytta till demensboende. På demensboendet jobbar hans gamla vän Nina.  Nina och Joel har en gammal konflikt. I och med flytten förändras Joels mamma blir elak och verkar veta saker som hon inte borde veta om människor i sin omgivning. Själva miljöbeskrivningarna är väldigt realistiska, men de övernaturliga elementen smyger sig på. Att den är så realistisk bidrar verkligen till att boken känns trovärdig och intressant på flera plan. Det övernaturliga ligger precis på gränsen och kan till att börja med förväxlas med symtom som hör till demens.  

Fattigfällan
Okategoriserade / 5 juni, 2017

Författare: Charlotta von Zweigbergk Den här boken har jag hört mycket om tillslut kände jag att jag måste läsa den. Den känns väldigt personlig för mig eftersom jag själv befunnit/befinner mig i en liknande situation som huvudpersonen Beata. Boken är på samma gång skönlitteratur och ett debattinlägg om hur lätt det är att halka utanför trygghetssystemet och stå helt utan försörjning. Hur ett sådant fall påverkar en som människa och hur svårt det kan vara att komma tillbaka när kraven för att få hjälp också är att man ska göra sådant som försvårar möjligheterna att komma tillbaka. Det här är en bok som jag tycker många borde läsa för bristen på förståelse är verkligen uppenbar hos många både myndigheter och privatpersoner.  

Flickorna
Okategoriserade / 2 juni, 2017

Författare: Emma Cline Den här boken väckte mitt intresse för att den handlar om människor i en sekt. Sekter är ett ämne som alltid intresserat och fascinerat mig. Evie är 14 år bor med sin nyss frånskilda mamma och som provar alla möjliga kurer och terapier. Pappan har flyttat ihop med en yngre kvinnan. Evie söker efter mening och efter att vara en del i ett sammanhang, en del av en gemenskap. Hon får syn på Suzanne och de andra flickorna som tillhör en sekt (förlagan är Manson sekten men det sägs aldrig i boken)en dag och blir nyfiken. Av en slump blir hon också osams med sin bästa vän och hon dras mer och mer till gruppen. De experimenterar med droger och sexuella relationer. Det är egentligen inte den karismatiska ledaren som är viktigast för Evie utan Suzanne som hon älskar. Gruppen blir allt mer och mer isolerad och gruppens ledare leder dem till slut till mord. Det är en intressant läsning porträtten av flickorna är mer tydliga en sektledaren och Suzanne och Evie är de mest framträdande karaktärerna. Jag kan tycka att det hade varit intressant med fördjupning av sektledarens karaktär samtidigt är det också ett intressant val att…