Människohamn

4 maj, 2017

Författare: Ajvide Lindqvist

För många år sen läste jag debuten Låt den rätte komma in som jag tyckte mycket om.  Gillade den tidstypiska intertexten. Av någon anledning blev det inte av att jag läste något mer. Vi något tillfälle lånade jag just Människohamn, men just då tyckte jag att temat med försvunnet barn kändes lite obehagligt.

Nu är det en av de bättre böcker jag lyssnat på de senaste månaderna. Författaren är också en av de bättre uppläsare jag hört. Handlingen utspelar sig på en skärgårdsö där försvinner Anders och Cecilias dotter spårlöst under en utflykt på isen. Anders återvänder för att söka efter henne några år senare.

Berättelsen pendlar mellan dåtid och nu tid och olika personers perspektiv. Denna bok har också en stark intertext med tydliga referenser till 70-80 talet något som är lätt för mig som är uppväxt då att identifiera mig med. Det finns både referenser till musik, populärkultur och barn och ungdomsboks författare. Boken är en spännande blandning mellan spökhistoria, realism.

2 kommentarer

  • Mattias 27 maj, 2017kl.22:00

    Funderar på att läsa den här. Jag är dock fantastiskt dålig på titlar, kanske jag redan läst den?

  • sara 28 maj, 2017kl.19:59

    ”Hanteringen av odöda” tror jag att du läst. Denna lånade jag det är möjligt att du läste den då kanske?
    Du minns inte handlingen i så fall?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *